Forum » Hidden / Dyskusje poszczególnych stron » Prezentacja dla Szkół Podstawowych
rozpoczęta: Automatic
1183367195|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
liczba wiadomości: 13
rss icon RSS: nowe wiadomości
Ta dyskusja dotyczy strony Prezentacja dla Szkół Podstawowych.
prezentacja dystrybucji (slajdy 5-8)
Anonimowy (87.207.4.154) 1184623360|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

jeśli rozumiem idee pomysłodawcy-chodzi o to by w każdym kolejnym etapie szkół pokazywać coraz trudniejsze w obsłudze dystrybucje (próba sprowokowania słuchacza do samodzielnych eksperymentów?) W takim przypadku może warto od początku wspomnieć o dystrybucjach projektowanych jako Live (np Knoppix czy jakieś Egzotyczne 1-dyskietkowe). Eksperymenty z nimi są mniej groźne, rodzic łatwiej pozwoli dziecku na taką zabawę, przy okazji można pokazać kolejną cechę wolnego oprogramowania: nieograniczona róznorodność

rozwiń prezentacja dystrybucji (slajdy 5-8) przez Anonimowy (87.207.4.154), 1184623360|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: prezentacja dystrybucji (slajdy 5-8)
niedzwiedzniedzwiedz 1184662858|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Jako Live jest Ubuntu.
Natomiast te "Egzotycznie 1-dyskietkowe" naprowadziły mnie na myśl, by pokazać np. typowo router'owe distro.

jeśli rozumiem idee pomysłodawcy-chodzi o to by w każdym kolejnym etapie szkół pokazywać coraz trudniejsze w obsłudze dystrybucje

Nie tylko dystrybucje, ale generalnie zagadnienia. Na wszystkich poziomach trzeba powiedzieć podstawy i głównie podstawy. Teraz kończę robić ten plan i dochodzę do wniosku, że nie ma sensu robić jakoś bardzo dużego rozróżnienia. Oczywiście do czego innego użyje kompa licealista, który zaraz będzie się starał o dostanie się na studia, a co innego uczeń 1. klasy SP.

rozwiń Re: prezentacja dystrybucji (slajdy 5-8) przez niedzwiedzniedzwiedz, 1184662858|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
michukmichuk 1184675073|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Ja myślę, że o dystrybucjach nie należy wspominać, albo wspomnieć tylko ogólnikowo, że "Linux" to tak naprawdę ogólna nazwa na grupę systemów operacyjnych. Pokazać wszystko na przykładzie "np Ubuntu" a zaintereowanych nakierować na jakilinux.org gdzie doczytają sobie resztę.

Istotniejsze jest imho powiedzienie o filozofii Wolnego Oprogramowania i pokazanie praktycznych zastosowań.

rozwiń Re: prezentacja dystrybucji (slajdy 5-8) przez michukmichuk, 1184675073|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
niedzwiedzniedzwiedz 1184686356|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

W zasadzie też uważam, że nie można za dużo o dystrybucjach mówić (żeby nie mieszać) natomiast, jeśli będziemy rozdawać Linuksa po wykładach, to lepiej będzie dać wybór, a jeśli będą mieli wybierać będą musieli coś o nich wiedzieć. Chodzi o dosłownie najbardziej podstawowe podstawy.

Natomiast te "Egzotycznie 1-dyskietkowe" naprowadziły mnie na myśl, by pokazać np. typowo router'owe distro.

Dla >GIM. I tutaj trzeba by już powiedzieć o nich więcej.

zaintereowanych nakierować na jakilinux.org gdzie doczytają sobie resztę.

Tu się zgadzam. Tak jak napisałem - w prezentacji kilka słów i potem odesłać na jakilinux ;)

rozwiń Re: prezentacja dystrybucji (slajdy 5-8) przez niedzwiedzniedzwiedz, 1184686356|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Uwagi do slajdów (Jan Koprowski)
michukmichuk 1185177796|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

@Jan Koprowski: dużo dobrych pomysłów — prezentacja idzie moim zdaniem w bardzo dobrym kierunku!

rozwiń Uwagi do slajdów (Jan Koprowski) przez michukmichuk, 1185177796|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: Uwagi do slajdów (Jan Koprowski)
niedzwiedzniedzwiedz 1185370513|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Zgadzam się w pełni :D (mam nadzieję, że moja prezentacja się przydała ;) )

Uwagi:

Do zdjęć digiKam. Naprawdę genialny program. Proste zgrywanie zdjęć z aparatów, podział na albumy, oceny, znaczniki, filtry…

Nie jestem pewien, ale chyba publiczne odtwarzanie radia jest nielegalne ;)

rozwiń Re: Uwagi do slajdów (Jan Koprowski) przez niedzwiedzniedzwiedz, 1185370513|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Anonimowy (77.91.44.103) 1185374128|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Digikam - spojrzę.
Radio - Kurna :/ dupa … naprawdę ? To będzie trzeba jakiegoś showtcasta walnąć na jakiś linux :D z jakąś gadką o akcji xD

rozwiń Re: Uwagi do slajdów (Jan Koprowski) przez Anonimowy (77.91.44.103), 1185374128|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Anonimowy (77.91.44.103) 1185374274|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

A swoją drogą :) Pozwolę sobie pliczek LDS.odp przerobić :) zobaczymy co z tego wyjdzie :D

rozwiń Re: Uwagi do slajdów (Jan Koprowski) przez Anonimowy (77.91.44.103), 1185374274|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
prezentacja dystrybucji
Anonimowy (83.20.48.56) 1185311893|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Należy powiedzieć dzieciom o najbardziej popularnych dystrybucjach i zaznaczać przy tym, że można na Linuxie grać w windowsowe gry. Może to kogoś śmieszyć, ale dla dzieci to jest bardzo ważne, żeby mogły np w Sims2 pograć.

rozwiń prezentacja dystrybucji przez Anonimowy (83.20.48.56), 1185311893|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: prezentacja dystrybucji
Anonimowy (77.91.44.103) 1185374061|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

1) Po co mówić, że jest wiele dystrybucji ? Można tylko zamotać - wspomniałem o 3…
2) Gry - koniecznie, windowsowe - KONIECZNIE ! … jest uwzględnione :D

rozwiń Re: prezentacja dystrybucji przez Anonimowy (77.91.44.103), 1185374061|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Opensourcowy film z dubbingem
Anonimowy (83.24.203.29) 1188737811|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Było coś takiego stworzone na blenderze, nazywa się Elephant Dream i jest na CC. Nie jestem pewien co do dubbingu i nie oglądałem go całego więc nie wiem czy się nada dla SP, ale można sprawdzić.

rozwiń Opensourcowy film z dubbingem przez Anonimowy (83.24.203.29), 1188737811|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Jak się zaczęło
Anonimowy (83.14.252.50) 1197361010|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Bardzo się cieszę z tej inicjatywy. Sam promuję WiOO, pomogłem mojej żonie - nauczycielce - urządzić pracownię komputerową w szkole podstawowej na Gentoo + LTSP - dzieciaki zachwycone, już nie chcą Win98 ;) Dyrektor zadowolony - inwestuje tylko w jeden komputer a cała pracownia przyspiesza.
Mam za to drobną uwagę do prezentacji - jak rozumiem, promujemy przede wszystkim WiOO, którego Linux jest przykładem. Wobec tego omawiając początki wypadało by chyba wpierw wspomnieć o Richardzie Stallmannie i projekcie GNU, który zaczął się dużo wcześniej niż Linux, a dopiero w latach 90-tych GNU zaczęło używać Linuksa jako jądra. Moim zdaniem promowanie Linuksa jako całego systemu jest mocno krzywdzące dla projektu GNU, gdyż to głównie na jego narzędziach opiera się cały system. Więc nie zapominajmy - Linux to jądro, czyli kluczowa część systemu GNU, lecz nie niezastąpiona. Nazywajmy system przede wszystkim "GNU/Linux", a dopiero w skrócie używajmy samego "Linux" (lub "GNU").

Pozdrawiam!

rozwiń Jak się zaczęło przez Anonimowy (83.14.252.50), 1197361010|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: Jak się zaczęło
Anonimowy (83.14.252.50) 1197367707|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Uprzedzając ew. "ale" - wtrącanie jeszcze o GNU może niepotrzebnie zaciemnić całą sytuację, jeśli zrobi się to niewłaściwie. Niemniej, wzmianka o Stallmanie i GNU może być tak samo krótka, jak o Torvaldsie, a relacje jądro-system można przybliżyć przez porównanie np. do silnika i samochodu, albo do lokomotywy i pociągu. Czyli jeździmy pociągiem GNU, a ciągnie nas Linux :)

Przestawiłbym przy tym kolejność. Mnie osobiście pochodzenie i historia projektu interesuje dopiero, kiedy zainteresuje mnie sam projekt, dlatego wydaje mi się, że dzieci mogą być ciekawe historii o Stallmanie i Torvaldsie, kiedy już spodoba im się sam system. Dlatego opowiadanie o początkach przestawiłbym gdzieś w połowę prezentacji, i przedstawił w formie przerwy na ciekawostkę. Wiem, że to wydaje się niepokolei, ale z dydaktycznego punktu widzenia może okazać się skuteczniejsze.

rozwiń Re: Jak się zaczęło przez Anonimowy (83.14.252.50), 1197367707|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
nowa wiadomość
Jeśli nie zaznaczono inaczej, Zawartość tej strony dostępna jest na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License